2005-09-22 07:30:14• hírek • Szatmár.ro

Kötelező a Braille-írás

November 1-től kötelezően el kell látni Braille-írással a gyógyszereket Magyarországon.

 

Az európai uniós szabványnak megfelelően biztosítani kell azt, hogy Braille-írással lássanak el minden új gyógyszert november elsejétől Magyarországon - jelentette ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató-helyettese.

Az egészségügyi miniszter egy augusztusi, az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról szóló rendeletében intézkedett úgy, hogy a csomagoláson Braille-írással is fel kell tüntetni a gyógyszer nevét és hatáserősségét.

A rendelet a hatálybalépés után forgalomba kerülő új készítményekre vonatkozik, a már forgalomban lévő gyógyszerek esetében az új címkéket és betegtájékoztatókat legkésőbb 2010 végéig kell elkészíteni.

A gyógyszergyártók már hónapok óta készítenek Braille-írással ellátott csomagokat - mondta az Csekey Éva az OGYI főigazgató-helyettese, aki szerint az új rendszerrel nem fog változni a látássérültek orvosság-beszerzési gyakorlata, továbbra is az orvosaikhoz mennek majd először egyeztetni. Megjegyezte: a rendelet kidolgozásában intézetük és a minisztérium a vakok és gyengén látók szervezeteivel közösen egyeztetett.

A stop! tájékoztatása szerint jelenleg minimális az érdeklődés a Braille-feliratos termékek iránt. Kevesen tudnak a kötelező rendeletről. Az egyik gyógyszertárban azt közölték, jelenleg a termékek ötödén van a vakok és gyengén látók tájékozódását segítő felirat, máshol egy-két ilyen, de már évek óta kapható termékről számoltak be, míg a többi intézményben még becsült arányt sem tudtak mondani.

Több gyógyszerész azzal magyarázta a csekély érdeklődést, hogy a látássérült embereknek családtagjaik szerzik be, illetve adagolják a medicinákat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: